رنگرز: دوپینگ3 کشتیگیر دیگر مثبت شود فدراسیون کشتی ایران با خطر تعلیق روبهرو میشود
تعداد بازدید : 32
نوربخش: برخی کشتیگیران فروشنده داروهای دوپینگ هستند
نویسنده : سارا اصلانی
هتتریک طلایی کشتی فرنگی ایران در المپیک لندن، پرچم آقایی شاگردان آقای خاص را بر فراز قله قهرمانی بالاترین تورنمنت ورزشی جهان برافراشت. اتفاقی بینظیر که چشم جهانیان را خیره کرد. اما حالا با گذشت 3 سال از آن تاریخآفرینی، سهگانه شدن ترکیب محرومان مادامالعمر کشتی فرنگی ایران در لیست سیاه اتحادیه جهانی، پایههای این افتخار را با یک تهدید اساسی مواجه کرده. پدیده شوم دوپینگ اینبار طالب نعمتپور را از نعمت کشتی گرفتن تا آخر عمر محروم کرد تا با اضافه شدن نام او به نام امیرعلی اکبری و علیرضا غریبی تعداد محرومان مادامالعمر ایران از منظر اتحادیه جهانی به عدد 3 برسد. نکته تاسفبار اینکه در لیست 5 نفره محرومان مادالعمر فقط نام یک ترک (هارون دوغان) و یک آرژانتینی (فرناندو ایگلسیاس) دیده میشود تا ایران با 3 محروم، سردمدار ترویج دوپینگ در کشتی کشور باشد! اینکه چرا در بین این 5 نفر نام هیچ کشتیگیر روسی دیده نمیشود (البته در لیست دوپینگیهای اعلام شده از سوی UWW نام ماگومد شهردینوف از روسیه دیده میشود که با محرومیت 4 ساله مواجه است اما تاکید این گزارش روی محرومان مادامالعمر است) خود علامت سوال بزرگی است.
روسها سازمانیافته دوپینگ میکنند
حسن رنگرز نایب رئیس و سرپرست اسبق تیم ملی کشتی فرنگی در آسیبشناسی این اتفاق ناخوشایند و این که چرا نامی از روس ها در بین محرومان مادامالعمر نیست به خراسان میگوید: «اگر بخواهم خیلی بیپرده درباره این موضوع صحبت کنم باید بگویم بخشی از این اتفاق متاثر از فضای فرهنگی حاکم بر کشور است که تاکید بیش از حد و نامتعارف در کسب نتیجه دارد. بخش دیگر به غفلت متولیان ورزش کشور از مقوله دوپینگ مربوط میشود به این معنا که باید در این حوزه کارهای فرهنگی انجام شود و بحث آموزش تقویت انجام شود.» او ادامه میدهد: «شما به نکته خوبی اشاره کردید و آن اینکه چرا این موضوع برای روسها اتفاق نیفتاد. این در حالی است که در کشورهایی مثل روسیه به شکل سازمانیافته و کاملا برنامهریزی شده اقدام به انجام دوپینگ میکنند. همانطور که در جریان هستید همین چندی پیش رسوایی که در دوومیدانی روسیه به خاطر بحث دوپینگ اتفاق افتاد و حتی عنوان شد مقامات عالیرتبه این کشور در جریان این دوپینگ بودند گواهی بر این مدعاست که روسها به شکل سازمانیافته به مقوله دوپینگ میپردازند. مطمئن باشید خیلی کشورهای دیگر هم هستند که به این صورت سازمانیافته دوپینگ انجام میدهند.» رنگرز با پرداختن به موضوع دوپینگ در ایران میگوید: «متاسفانه جوانان ما از روی ندانمکاری درگیر دوپینگ میشوند. خیلی از آنها مکملهای مجاز اما آلوده مصرف کردهاند. بخشی از این عزیزان در باشگاههایی غیر از باشگاههای تخصصی خود درگیر این اتفاقات شدهاند. بخشی هم مثل مورد اخیر (طالب نعمتپور) به خاطر اعتمادی که به مربی یا همتیمیشان میکنند دچار این اتفاق میشوند. به هر حال این موضوع برای کشتی فرنگی ایران که یک رشته المپیکی و دارای 3 طلای المپیک است اتفاق خوبی نیست.» رنگرز با تاکید بر اینکه اگر تست دوپینگ ورزشکاری مثبت باشد جرایمی هم برای فدراسیون در نظر میگیرند، ادامه میدهد: «اگر تعداد ورزشکاران دوپینگی یک کشور از یک تعداد مشخصی بیشتر شود فدراسیون آن ورزش خاص تعلیق میشود. پس ما نیازمند یک لابراتوار مجهز اخذ تست دوپینگ در کشور هستیم. البته فدراسیون کشتی ما هنوز با این تهدید مواجه نیست. اما فکر میکنم اگر 2 یا 3 ورزشکار دیگر ما خدای ناکرده به موضوع دوپینگ مبتلا شوند کشتی ما در آستانه تعلیق قرار خواهد گرفت.»
ریشه دوپینگ در وزنهبرداری و بدنسازی است
وقتی از ناصر نوربخش، مربی ارشد سابق کشتی فرنگی که بابت مصاحبههای اخیرش با محرومیتهایی مواجه بود خواستیم درباره دوپینگ صحبت کند. او در ابتدا تاکید داشت قصد مصاحبه ندارد اما بالاخره لب به سخن گشود تا به خراسان بگوید: «بحث دوپینگ محدود به کشتی و خصوصا کشتی فرنگی نیست. متاسفانه این یک درد کلی است که در همه رشتهها رخنه کرده. ضمن اینکه ریشه دوپینگ از وزنهبرداری، پرورش اندام و تمرینات بدنسازی که در باشگاهها اتفاق افتاد شروع شد. به نظر من این موضوع به این برمیگردد که ما در فدراسیونهای مختلف کمیتههای بدنسازی تخصصی نداریم و ورزشکاران و به خصوص کشتیگیران (که موضوع بحث کنونی ما هستند) برای پر کردن خلاهایشان به برخی باشگاههای پرورش اندام رو میآورند و به مرور زمان متاسفانه با داروها آشنا میشوند. از طرفی مربیانی هم که سواد کمتری دارند و به دنبال پست و مقام هستند به این قضیه دامن میزنند.»
برخی کشتیگیران فروشنده داروهای دوپینگ هستند
نوربخش اشاره قابل تاملی هم به کشتیگیرانی دارد که خود فروشنده مواد نیروزا در باشگاهها هستند: «الان کشتیگیرانی هستند که متاسفانه خودشان متخصص دارو شده و در سالنهای پرورش اندام کاسب هستند. یعنی خودشان فروشنده دارو هستند. متاسفانه یکسری از کشتیگیران بخشی از نیازهای مالی خودشان را از طریق فروش همین دارو و مکملها تامین میکنند.» نوربخش در پاسخ به اینکه آیا در بین این کشتیگیران کاسب، ملیپوشی هم هست، میگوید: «بالاخره این افراد همه جا رخنه کردهاند. من خودم در اردوهای تیم ملی رفتار مشکوکی از برخی کشتیگیران میدیدم اما خب نه میشد مبارزه کرد و نه میشد حرف زد چراکه بالافاصله میگفتند که تو به ما تهمت میزنی و بیا ثابت کن!»
ورزشکار دوپینگی مثل یک معتاد است
او به مسئله مهم دیگری هم اشاره میکند: «یکی از مشکلاتی که ما در کشتی فرنگی داریم این است که از نظر تعداد نفرات شاخص در برخی وزنها فقیر هستیم. مثلا در یک مقطع خاص در یک وزن خاص در کشتی فرنگی ما 2 نفر یا حتی یک نفر کشتیگیر شاخص داریم. این است که این نفر اگر دوپینگ کند در عین حال که یک دوره محروم میشود در مرحله بعد که برمیگردد باز هم در ترکیب تیم ملی قرار میگیرد و همین مسئله باعث میشود که مجددا تست دوپینگش مثبت شود. از طرفی کسی که به کار غلط عادت کرده، ترک آن برایش سخت است. ورزشکار دوپینگی مثل یک معتاد میماند که ترک کردن برایش سخت است. به نظر من استفاده از مکمل هیچ فرقی با اعتیاد ندارد. شاید حتی اعتیاد بهتر باشد چون فرد معتاد فقط به خودش ضرر میزند اما ورزشکار دوپینگی علاوه بر اینکه به خودش ضربه میزند حق دیگران را هم ضایع میکند. به نظر من دوپینگ از اعتیاد هم بدتر است.»
با کشتی گیر دوپینگی برخورد کنی دشمنت میشود
نوربخش با تاکید بر اینکه در زمان حضور او در اردوی تیم ملی بودند کشتیگیران سالمی که حتی ویتامین هم مصرف نمیکردند، میگوید: «مثلا همین علی محمدی او حتی قرص ویتامین را داخل یک دستمال میگذاشت و به من میداد و میگفت من نمیخورم.» وقتی به او میگوییم همین علی محمدی که اخیرا محمد بنا او را به اردو دعوت کرده، میگوید: «بله. او اصلا دنبال این چیزها نبود.» وقتی از نوربخش میپرسیم آیا در زمان شما حمید سوریان مکمل مجاز مصرف میکرد یا نه میگوید: «در کل وقتی فدراسیون کشتی برای همه وزنها مکمل توصیه میکردند به همه میدادند و فرقی هم نمیکرد. یکسری هم بودند که مسخره میکردند و میگفتند اصلا این مکملها تاثیری ندارد.» وقتی میخواهیم بگوید چه کسانی استفاده از مکمل را کار مسخرهای میدانستند حرف جالبی به خبرنگار خراسان میزند: «من دیگر اسم نمیبرم. من یک کلام حرف درست زدم مرا 6 ماه محروم کردند. حالا هم نمیدانم شما از کانال اصلاح جامعه ورزشی هستید یا اینکه شما را هم تحریک کردهاند که بیایید زیر زبان مرا بکشید.» از نوربخش میپرسیم چرا روسها کشتیگیر محروم مادامالعمر ندارند، پاسخ جالبی میدهد: «روسها خودشان همیشه جزو مبلغان دوپینگ و اصلا متخصص دوپینگ هستند. اما آنها مجهزترین آزمایشگاهها را دارند؛ ضمن اینکه به کشتیگیری که یکبار تست دوپینگش درآمده اعتماد نکرده و فردی را جایگزینش میکنند اما اینجا همه میدانند طرف دوپینگی است و بشکهبشکه در اتاقش داروی دوپینگ وجود دارد اما به او کاری ندارند. بدبختی نمیشود حرف زد. اگر شما با یک کشتیگیر دوپینگی برخورد کنید، هیئت کشتی مربوطه، کل مربیان استان مربوطه، تربیت بدنی و حتی یکسری کشتیگیران دوپینگی که با هم همباند هستند با تو دشمن میشوند.»